C H I N A           R E I S V E R S L A G

 

 

Reisverslag 29-daagse rondreis

             

101

 

           

Zaterdag 24  juli 2010 – dag 01
Amsterdam - Beijing

Eindelijk gaat vandaag de rondreis beginnen – we hebben deze China reis al in december 2009 geboekt en nadat we al veel hebben gelezen over de te bezoeken plaatsen en nu de koffers zijn gepakt, het visum geregeld en bij de GGD de nodige vaccinaties gehaald kunnen we van start.

Rond 11:00 uur vertrekken we vanuit Waalwijk naar Schiphol met Nicole en Mart. Nadat de auto is geparkeerd gaan we op zoek naar de KLM balie voor de bagage drop-off.
De check-in hebben we gisteren thuis al gedaan en zodoende zijn we al na 5 minuten al klaar. Hierna een lekkere kop koffie met een broodje en zullen nog een kijkje nemen vanaf het panorama-terras en nemen rond 13:00 uur afscheid van Nicole en Mart. De tijd tot aan het boarden – 16:35 uur – brengen we door met winkelen en lekker  rustig in een bar gaan zitten.

We vliegen met een KLM Boeing 747-400 combi - vlucht KL0897 – en vertrekken rond 17:35 uur en de vlucht zal ongeveer 9,5 uur duren. Alle stoelen van deze vlucht zijn bezet en de ruimte is krap, vergeleken met vluchten eerder dit jaar met Transavia en EasyJet en de latere binnenlandse Chinese vluchten.

Zondag 25 juli 2010 – dag 02
Beijing

Rond 08:30 uur landen we in Beijing, waar we een tijdverschil van 6 uur zullen hebben met het thuisfront en waar de temperatuur en de luchtvochtigheid erg hoog is. Het vliegveld is enorm en nadat we de douane hebben gepasseerd worden we opgewacht door onze reisleider Dick Scholtens.
We moeten erg lang wachten tot de groep compleet is, maar wat blijkt achteraf: er is een annulering van 3 personen niet goed doorgegeven.
Het reisgezelschap bestaat behalve uit onze reisleider ook nog uit16 personen die de reis Yangtze Cruise Special hebben geboekt en 12 personen die de reis China compleet gaan doen. Daarnaast krijgen we ook steeds een plaatselijke gids en in Beijing is dat Sun, een afgestudeerde leraar geschiedenis, die het lesgeven maar niets vond en zodoende is gaan gidsen.
102Nadat we met sommige reisgenoten kennis hebben gemaakt, gaan we met z’n allen naar de bus en hier worden de koffers in de bus geladen en anders dan iedereen denkt gaat het programma gelijk beginnen.

Volgens de reisbeschrijving is het de bedoeling om eerst naar het hotel te gaan maar onze reisleider Dick geeft aan gelijk te gaan beginnen met sightseeing bij het Olympisch Stadion ‘Birdnest’.
Na aankomst is iedereen vrij snel nat van het zweet want de temperatuur is rond de 35 graden – erg benauwd en heiig en we zijn nog niet gekleed op deze temperaturen. We krijgen tot 11:30 uur de gelegenheid om rond te lopen, het een en ander te bekijken, en om foto’s te maken.
Het is een imposant bouwwerk waar in juli 2008
de Olympische hebben plaatsgevonden maar een nieuwe invulling van gebruik voor het stadion is tot op heden nog niet gevonden.

Terug in de bus hebben de mogelijkheid om gekoelde flesjes water te kopen – 3 stuks voor 10 yuan en hiernaar rijden we verder naar het lunchadres. Een restaurant waar we plaatsnemen aan grote ronde tafels met de draaibare glasplaat op tafel, waar allerlei gerechten op geplaatst worden. Sommige zoet, andere weer heet, vlees en groeten en natuurlijk mag de rijst niet ontbreken. Bij de lunch, maar ook bij elk diner krijgen we steeds het eerste glas drinken gratis en dit mag bier of frisdrank zijn. Ook wordt elke keer een kopje groene thee ingeschonken – dit is goed voor de spijsvertering.

Na de lunch gaan we naar het Zomerpaleis van de drakenkeizerin T’se-si - de buitenresidentie van de keizers van de Qing-dynasty op ongeveer 15 km van het centrum van Beijing en deze werd gebruikt om de Verboden Stad te ontvluchten. Sinds 1998 staat dit op de Unesco Werelderfgoedlijst China. Het complex van 70.000 m² bestaat uit een grote verzameling tempels en andere bouwwerken in een park aan een groot kunstmatig meer, het Kunming-meer.
103
Het park wordt op zo’n dag als vandaag – zondag – goed bezocht , ook door de Chinezen zelf. We maken een mooie wandeling langs de promenade aan het Kunming-meer. We lopen via de Lange Gang – 728 mtr – deze is versierd met meer dan 14.000 pittoreske schilderingen. Via de Lange Gang komen we bij de Marmeren Boot. Cixi financierde deze extravagante boot met fondsen bedoeld voor de odernisering van de keizerlijke Vloot. Het bouwwerk erop is gemaakt van wit geschilderd hout.

Rond 16:00 uur komen we aan bij het DongFang Hotel en krijgen een kamer met een ‘kingsize’ bed omdat we dit bij de reservering hebben aangevraagd. Normaal krijgt een koppel een kamer met 2 aparte ruime bedden en een single krijgt een ruim 2-persoons bed.
Nu blijkt het ‘kingsize’ bed hier nu niet bepaald groot te zijn en de kamer is wel erg aan de kleine kant maar omdat er van onze reisgezelschap iemand graag een kamer naast haar familie wilt hebben, hebben we besloten om toch deze kamer maar te houden en hopen dat de volgende kamer beter zal zijn.

Vlug ’n douche genomen en op naar de gezellige bar van het hotel voor ’n lekker koud pilsje want dat hebben we wel verdiend vinden we.
Rond 20:00 uur gaan we het restaurant opzoeken om nog even iets te eten en het smaakt prima. Mijn hoofdpijn blijft maar aanhouden en zodoende liggen we, mede door de vermoeidheid en het grote temperatuurverschil, rond 21:15 uur in bed, het bed heeft een hard matras maar toch hebben we heerlijk geslapen.

Maandag 26 juli 2010 – dag 03
Beijing

06:30 uur opstaan – 07:00 uur goed ontbijt en 08:00 uur vertrek met de bus naar Mutianyu voor een bezoek aan de Grote Muur.
104Het verkeer tijdens de spits is erg druk en rijdend door de stad zien we diverse hutongs, verscholen achter grijze muren.
De gehele Chinese Grote Muur is 6.500 km lang en Mutianyu ligt 80 km ten noordoosten van Beijing en is ongeveer 22 km lang, 7-8 meter hoog en de top is 4-5 meter breed.
Bij de Muur aangekomen lopen we langs de marktkraampjes met de gebruikelijke koopwaar zoals zonnekleppen, t-shirts en allerlei andere souvenirs waar je niets mee kan beginnen. We gaan met de kabelbaan naar boven en hebben weinig uitzicht vanwege de mist en zien dus niet veel van de omgeving en de loop van de Muur.

We nemen het rechter gedeelte en lopen naar beneden. Alle treden hebben een ander formaat – dus opletten. We hebben ’n flink stuk gelopen – draaien om – maar dan moeten we weer naar boven en dat valt tegen vanwege de temperatuur – de luchtvochtigheid en ook het zeer vals plat naar boven – behoorlijk zwaar – dus regelmatig even stoppen – drinken en uitpuffen en dan weer verder lopen. Er vloeien heel wat zweetdruppels en dan blijkt dan bijna iedereen een nat t-shirt en/of broek draagt.
Weer beneden blijken alle marktverkopers ons weer te herinneren en hebben we met z’n allen beloofd later terug te komen want ze roepen allemaal: I remember you – You come to me.

Toch nog ‘n lekkere cappuccino gedronken  - behoorlijk aan de prijs – 30 yuan en we vertrekken rond 12:30 uur naar ons lunchadres – een ander dan beschreven staat in de reisgids – want hierin staat dat we een Chinees dorp bezoeken aan de voet van de Muur en ook de lunch daar zullen gaan gebruiken maar omdat bij een vorig bezoek aan dit dorp bijna het hele reisgezelschap ziek is geworden, heeft Dick de reisleider, besloten om een andere keer de lunch bij een Chinees gezin te gebruiken.

We gaan de lunch gebruiken op het terrein van de Cloisonné-fabriek en is bijzonder lekker.
Er komen 17 verschillende gerechten op ’n draaiplateau, zeer uiteenlopend van zoet naar pittig, vlees, vis, groenten.

We gaan nu een Cloisonné-fabriek bekijken. Hier zien we hoe koperen voorwerpen o.a. vazen –schalen vervaardigd worden. Men begint met een koperen schaal of vaas en hierop worden koperen filigraanstrips geplakt of gesoldeerd waarmee de figuren worden aangegeven. Met een pipet, gevuld met emaillepoeder en water worden de motieven opgevuld. Het opvullen gebeurt net zolang tot alles egaal is en de voorwerpen worden later gestookt in een oven – hierna wordt alles gepolijst.

Rond 16:00 uur zijn we weer bij het hotel en moeten 1840 yuan betalen voor de fooienpot voor het 1e deel van de reis en voor de optionele excursie + diner van vanavond, t.w. de Kungfu show en het diner met peking-eend.

105We hebben met z’n 2-en een wandeling gemaakt door de hutong bij het hotel, hier was een markt met van alles te koop was maar toch maar niet voor ons.

Om 18:45 uur vertrekken we naar het  Red Theatre. Hier wordt een voorstelling opgevoerd van: de Legende of Kungfu. Een wervelende show van drama, dans en Zen (een soort vechtsport). Het is een verhaal van een kleine jongen dat door zijn moeder naar een tempel wordt gebracht om monnik te worden. Prachtig, gevoelig en zeker tijdens de “vecht-acties”, met snelle achterwaartse salto’s op het hoofd. Het verhaal wordt in het Chinees gespeeld maar boven het podium wordt de tekst in het Engels weergegeven. Na de voorstelling is het mogelijk om foto’s te maken van de Kungfu-spelers op het toneel maar ook in de foyer.

De voorstelling duurde tot 20:45 uur en hierna op naar het diner met de Pekingeend op diverse schotels – we hebben erg lekker gegeten. Rond 22: 00 uur gaan we terug naar het hotel en buiten is het nog 26°.
Nu nog de koffers pakken voor de treinreis van morgenavond naar Xian en rond 23:00 uur naar bed.

Dinsdag 27 juli 2010 – dag 04
Beijing

106
08:30 uur gaan we op weg naar de Tempel van de Hemel, ook bekend als Tian Tian, dat ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Beijing. In dit park beoefenen veel inwoners van Beijing, vooral senioren, hun sport in de buitenlucht zoals ochtendgymnastiek – Tai Chi – voet-badminton maar men is ook bezig met stijldansen.
Het is erg leuk om te zien hoe deze mensen allemaal bezig zijn en de meeste erg fanatiek.
Wat verderop wordt er ook veel gekaart en domino en mahjong gespeeld.

De Qinian Dian – oftewel de Gebedszaal voor Goede Oogsten, werd voltooid tijdens de Ming-Dynastie. Het is een van de grootste tempelcomplexen van China en een voorbeeld van Chinese architectonische balans en symboliek.

Dit was de plaats waar de keizer offers bracht en tijdens de winterzonnewende tot de hemel en zijn voorouders bad. Als zoon van de Hemel kon de keizer voor zijn zoon bemiddelen met de goden, die door hun geestentabletten werden gerepresenteerd, en voor een goede oogst bidden.

Het is een 35 mtr hoog gebouw dat opvalt door zijn architectuur. De ronde hal met het uit 3 niveau’s bestaande blauwe geglazuurde dak, dat eindigt in een vergulde bol, wordt ook wel het mooiste gebouw van China genoemd. Er is gebruik gemaakt van de kleuren rood en blauw. Via brede wit marmeren trappen is het mogelijk rondom het gebouw te lopen en via de deur kort naar binnen te kijken. Binnen in de hal zijn 28 hoge pilaren, die elk uit een enkele boomstam bestaan. De vier posten rond de binnenste cirkel staan voor de vier seizoenen. De 12 berichten rond de middencirkel staan door de 12 maanden.
Het interieur van de zaal is prachtig ingericht en bevat een grote troon op het zuiden kijkend.

107Ook is op dit complex het Ronde Altaar van de Hemel, de plaats waar de keizer offers bracht. Het bestaat uit 3 plateau’s, waarvan het aantal stenen in veelvouden van drie en/of negen.

We zijn niet de enige, die de Tempel van de Hemel bezoeken want overal waar men kan kijken zie je studenten, gekleed in gele T-shirts. Vele hebben vakantie, maar anderen zijn hier op zomerkamp, zoals een aantal jongens uit Rotterdam, van Chinese afkomst, maar toch regelmatig terugkomend in een vakantie voor de Chinese cultuur en ook de steden te bezoeken. We hebben als reistip Shanghai doorgekregen, dat vinden zij nl de mooiste en ook de gezelligste stad,  binnenkort zullen we dat zelf ervaren.

Het is vandaag weer behoorlijk benauwd en we zijn dan ook erg blij met elke windvlaag die langskomt. Het lijkt net of er een dunne mist over de stad hangt – zo heiig is het.

Na onze vroege lunch gaan we via het Tian-an Men Plein – Het Plein van de Poort van de Hemelse Vrede, het wordt ook wel het grootste plein ter wereld genoemd, maar of dit waar is weet ik niet, want volgens alle gidsen hebben ze in China van alles het grootste maar ook overal het eerste van gehad.

We lopen het plein op via de ZhengYang poort.Dit is een dubbele poort, waar het Historisch Museum is gevestigd.

108Na de Dood van Mao Zedong in 1976 is men begonnen met de bouw van het mausoleum waar de laatste rustplaats is van het gebalsemde lichaam van Mao. Het is mogelijk om in de ochtenduren een bezoek te brengen aan de kristallen doodskist en dit wordt ook veelvuldig gedaan door de Chinezen zelf en volgens onze reisleider staat er dan ook regelmatig een lange rij mensen geduldig te wachten voor een bezoek aan hun voormalige voorzitter. Aan weerszijde bij het mausoleum staan revolutionaire standbeelden.

Nadat we ongeveer ’n half uur te hebben rondgelopen en de nodige foto’s te hebben gemaakt komen we samen bij de Nationale Vlag voor het maken van een groepsfoto en gaan daarna verder voor een rondleiding door de Verboden Stad. De groepsfoto wordt verwerkt in een mooi fotoboek van Beijing. Natuurlijk moet het portret van Mao op de achtergrond.

Een paleiscomplex met 9.999 kamers, waar ruim 500 jaar 24 keizers hebben gewoond uit de Ming- en Dingdynastieën met hun familieleden, hofhouding, concubines en eunuchen.

Sinds 1949 is het opengesteld voor het publiek en dat is te zien want we waren niet de enige, die hier rondliepen. Het was een zeer lange en vermoeiende maar toch ook interessante rondleiding met veel wachten en goede uitleg van onze plaatselijke gids Sun.

Bij veel gebouwen kunnen we alleen door ramen en deuren binnenkijken en op de hoekpunten van de daken zijn veel beeldhouwwerk in hout van bv leeuwen en andere dieren te zien. Het zijn werkelijk kunstwerkjes. Ook hier zien we bijna overal weer de hoge drempels, dit om de geesten buiten te houden.

109Na deze rondleiding gaan we de Drum- en Bell Tower bezoeken. De trommeltoren die is gebouwd op de noord-zuid-meridiaan die de Verboden Stad en het Tian’an Men-plein doorsnijdt, staat in een historische Hutong wijk.

Verschillende van de groep gaan de steile trap van de Drum Tower beklimmen om te genieten van het uitzicht van de stad en een blik te werpen op de 25 trommels – één grote en 24 kleine. Men sloeg de trommels om de uren aan te geven. Er wordt een kleine demonstratie gegeven.

Hierna volgt een Riksja tocht door een Hutong, opgeknapt door de regering voor de toeristen. We hebben hier een uitstekend diner bij de lokale bevolking, bestaand uit ca. 10 diverse schotels.

De komende nacht zullen we doorbrengen in een slaaptrein van Beijing naar Xian.
Het station van Beijing is immens groot en we moeten nog zeker 1 uur wachten in een bepaalde wachtruimte.

We vertrekken om 21:18 uur met de Z19 trein voor een 11 uur durende rit van 1200 km en zullen rond 08:00 uur aankomen in Xian. De Z19 trein is de snelste en meest moderne lange afstand treinen in China met coupé’s van 4 softsleepers.
Nadat iedereen zijn slaapplaats heeft gevonden en zich heeft geïnstalleerd kan de pret beginnen. Wij delen de coupé met Mark en Rose en hebben het erg naar onze zin en er wordt heel wat gelachen. Je leert elkaar wel beter kennen tijdens zo’n treinreis, dit geldt ook voor je buren.

Regelmatig komt de barman langs met de wagen vol met bier en frisdrank en probeert vol overtuiging zijn bier te verkopen – want heb je nu geen dorst dan kan je maar beter alvast ’n flesje bier of frisdrank kopen voor straks.
In de nacht horen we de lege flesjes over de gang heen rollen want die werden niet opgehaald.
We hebben niet echt geslapen maar wel uitgerust.

110Woensdag 28 juli 2010 – dag 05
Xian

Xian - Rond 8:45 uur komen we aan in Hotel Aurum International, waar een prima ontbijtbuffet klaarstaat.

Om 09:30 uur kunnen we naar onze hotelkamers voor een vlugge douche. We hebben een enorme kamer op de 20e verdieping met een zitgedeelte met een groot schrijfbureau en een kingsize bed en zeer ruime badkamer.

Onze plaatselijke gids in Xian is John en hij heeft een stagiaire bij zich, genaamd Apple. Alle Chinezen hebben naast hun eigen Chinese naam een Westerse naam, welke ze zelf hebben gekozen en soms nog ineens ter plekke moeten verzinnen, zoals bij Apple het geval is.

Rond 10:45 uur vertrekken we met de bus naar de Grote Moskee in de Moslimwijk, dat is een van de grootste van China en ruim 1250 jaar oud. Wanneer we bij deze wijk aankomen, lopen we eerst door allerlei smalle straatjes met snuisterijen, souvenirs en kunstwinkels, net een overdekte Arabische bazaar, alvorens we aankomen bij de Grote Moskee. De Moskee bezit vier binnenplaatsen. Op de eerste staat een 9 mtr hoge versierde houten boog uit de 17e eeuw, en op de derde staat de Introspectieminaret – een achthoekige pagode. Voorbij de twee fonteinen staat de belangrijke gebedshal, die een dak van turkooizen tegels en een plafond met inscripties uit de Koran bezit. De gebedszaal mogen we niet betreden en ook geen foto’s maken. Wel loopt er een hele kleuterklas met jongens en meisjes langs – mooi in het gelid – met hoofddoek en hoedje.


111Na bezichtiging van de Moskee nemen we even de tijd gezellig rond te lopen bij de leuke straatjes met de kleurrijke kraampjes met allerlei prullaria en etenswaren, zoals rijstpudding maar ook walnoten.
Tijdens onze lunch krijgen we een demonstratie over het maken van dumplings. Er komt een kok met een kar aanrijden waarop allerlei deegballen liggen en hij begint met kneden. Hierna gaat er ’n beetje vlees – gehakt, varkensvlees of groente in en dan komt de kundigheid in zicht want in no time komt er een konijn – roos of walnoot te voorschijn. Deze dumplings worden dan gestoomd en komen daarna op tafel om gegeten te worden.

Hierna gaan we naar de stadsmuren voor een fietstocht van ca. 12 km voor de liefhebbers, anderen kunnen gebruik maken van een soort golfkar voor 9 personen.  De stadsmuren zijn ca. 12 meter dik en vormen een rechthoek rondom het oude stadscentrum met diverse wachttorens en 4 ingangspoorten. Boven bij de ticketverkoop krijgen we te horen dat er maar over een gedeelte van de muur kan worden gereden doordat vanwege een storm en regenval een stadspoort is afgesloten en zodoende kan men niet rondom fietsen. Er was maar een kandidaat, Toofan, die wel wilde fietsen op een voor ons te kleine fiets in de zeer benauwende lucht. Dus zijn we met z’n allen in een golfkarretje gestapt en gereden van de Southgate naar de Eastgate. Daarom niet zoals afgesproken een halve stadstoer maar een kwart, achteraf voelen we ons toch bekocht. Bij de East gate krijgen we de gelegenheid om even rond te kijken en zien ook oude houten verdedigingswerken staan, o.a. een katapult. Hierna rijden we weer in een flink tempo terug naar de South gate en gaan terug naar het hotel op zoek naar ’n lekker koud biertje want dat hebben we toch wel verdiend.

112Het 1e deel avondprogramma is een speciaal dumpling diner. Bij het dumpling diner krijgen we ca. 14 dumplings p.p. in de smaken met kip – varkensvlees – rundsvlees – tomaat en diverse groenten. Het is de bedoeling dat je het dipsausje zelf gaat mengen dmv azijn – ketjap en sambal. Het is een flinke maaltijd en zodoende niet alle smaken geproefd. Als allerlaatste komt de soep in een grote pan op het vuur waarin behoorlijk veel mini dumplings zijn gegooid. Het aantal dumplings in je soepkom wil iets zeggen over je toekomst.

Het 2e deel van het avondsprogramma is een Tang Dynasty muziek en dans show. Het is een mooie voorstelling, waarbij het orkest en het koor na de opening geheel aan de linkerkant van het podium gaan zitten in een orkestbak met verdieping.
Er worden diverse dansen uitgevoerd, sommige heel elegant waarbij de mouwen van de dansen steeds verder uitlopen tot lange slierten, waarmee ze sierlijke bewegingen mee
maken.  De kostuums zijn zeer kleurrijk en schitterend. De muziek klinkt ook goed want Chinese muziek kan ook wel eens zeer vervelend klinken maar vanavond is dit niet het geval. We hebben erg genoten van deze kleurrijke avond.

Donderdag 29 juli 2010 – dag 06
Xian

113Om 06:00 uur loopt de wekker af want om 07:30 uur vertrekken we al voor een bezoek aan het Terracotta leger en om als een van de eerste daar te arriveren als de poorten om 08:30 uur open gaan.

Het Terracottaleger is ontdekt in 1974 door enkele boeren die een waterput wilden slaan en brokstukken van levensgrote stenen militairen en paarden ontdekten. Het leger dat we te zien krijgen is maar een klein deel van een reusachtig grafmonument, het Qin Shihuang Ling, dat is gebouwd door de eerst Chinese keizer, die leefde van 259 tot 210 v.Chr. het terracottaleger moest de keizer na zijn dood beschermen, daarom was het leger volledig bewapend. Aangenomen wordt dat het eigenlijke graf van deze keizer ongeveer 1,5 km ten westen van het terracottaleger ligt. Historisch onderzoek doet vermoeden dat zich onder de 47 mtr hoge grafheuvel een schitterende dodenstad met enorme afmetingen bevindt waar heel China in miniatuur is nagemaakt. Volgen oude geschriften is het plafond bezet met parels die de nachtelijke hemel voorstellen en is er kwik naar binnen gepompt om stromende rivieren na te bootsen. De officiële ingang van het grafmonument is echter nog niet gevonden. Maar liefst 700.000 arbeiders zijn 36 jaar bezig geweest met de bouw van het grafmonument en men vermoedt dat de arbeiders en opzichters die bij het ontwerp en de bouw betrokken waren, er levend in begraven zijn.

Dick en John hebben een afspraak met het theehuis: Nadat we het terracottaleger hebben bezocht krijgen we een demonstratie over de theeceremonie en zodoende kunnen we het terrein binnenkomen via een VIP-ingang en rijden met de bus door tot 100 mtr van hal 1.

John gaat de entreekaarten kopen en wij zijn de allereerste bezoekers bij deze hal.
Heel indrukwekkend als je deze hal binnenkomt. Veel foto’s gezien maar toch weer anders als je het weer in het echt ziet.

Hal 1 is een hal van 230 bij 62 meter met daarin opgravingen op een diepte van 5 meter. Een deel is opgegraven en gerestaureerd, een ander deel is blootgelegd en andere delen helemaal nog niet. In het hoofdgewelf staan de beelden in typische slagorde opgesteld in rijen van elf, bestaande uit officieren, soldaten met speren en zwaarden en wagenmenners, compleet met strijdwagens en paarden. Elk beeld is ca. 1,80 mtr hoog en elk gezicht heeft een unieke, persoonlijke gelaatsuitdrukking. Achteraan liggen fragmenten van omgevallen soldaten en delen die men nog bij elkaar moet zoeken om een compleet beeld te maken.

Gelijk met de toeristen komen natuurlijk ook weer de verkopers met hun koopwaar, te beginnen met doosjes waarin beeldjes zitten van de keizer met officier, een staande soldaat, een knielende soldaat en een paard voor de aantrekkelijke prijs van 15 dollar of te wel 120 Yuan. Maar daar beginnen we niet aan. Harry zegt gelijk dat ze veel te duur zijn, loopt weg maar zegt later dat hij het doosje wel wilt hebben voor 40 Yuan. Achteraf blijkt dit nog teveel te zijn. Maar iemand moet de eerste zijn en zodoende heeft de verkoper ook een goede dag.
Sommige van onze groep hebben ook 40 Yuan betaald, anderen 20 Yuan, 1 persoon zelfs voor 10 Yuan
114
Hierna verder naar Hal 3, dit is een kleine hal met soortgelijke beelden. Hier zien we meer geulen met brokstukken van soldaten en paarden.
De brokstukken wachten nog om te worden uitgegraven en men zal proberen om zolang te blijven puzzelen totdat er weer een nieuwe soldaat of paard compleet is. 
De mannen met een knotje zijn soldaten, de mannen met platte pet luitenant en de figuren met een vleugel op het hoofd zijn generaals.

In totaal zijn nu ruim 8.000 opgegraven beelden door archeologen gerestaureerd.

In Hal 3 staan ook diverse vitrines met diverse soldaten, knielend en staand.
Ook is het mogelijk om foto’s te laten maken tussen een aantal namaak-soldaten met hierin je eigen gezicht verwerkt als een van de soldaten.

Hal 2 is opgezet als een klein museum. Hier staat een sensationele vondst: modellen op de helft van de ware grootte van twee bronzen strijdwagens met paarden en menners uit de Qin-periode.

Het wordt al behoorlijk druk met toeristen hallen. Dan is het toch wel fijn dat we als eerste hier warenib de hallen. Zo konden we in alle rust foto’s nemen want nu begint men toch steeds meer te duwen.

Weer buiten gaan we op weg naar het theehuis, alwaar we een uitleg krijgen in het thee zetten. In groepjes van zes nemen we plaats aan een ronde tafel, waar een plateau met 10 soorten thee staat. Hieruit mogen we 5 soorten kiezen, waarvan thee gezet wordt. De keus is gevallen op o.a. jasmijn – ginseng. We krijgen een overzicht met alle smaken met daarbij vermeld de eigenschappen van deze thee. Niet alles is even lekker maar wel zeer interessant en goede uitleg.
Hierna gaan we terug naar het museum van het terracottaleger voor het zien van de film en we kunnen nog even shoppen, als we willen.


115Rond 11:30 uur hebben we alles gezien en gaan we terug naar Xian.

Voor de lunch gaan we naar het theater waar we gisteravond de voorstelling hebben gehad. Voor de verandering hebben we vandaag ook frites en hamburgers, niet veel bijzonders, maar toch.

Hierna wordt er een bezoek gebracht aan een jade fabriek-winkel. Er wordt weinig gekocht, maar ja, niemand zit te wachten op deze commerciële uitstapjes.

Daarna gaan we verder naar het Shaanxi Historisch Museum. Dit moderne museum telt meer dan 370.000 objecten, waarvan sommige uit de prehistorie stammen. De collectie bevat veel aardewerk, brons, jade, gouden en zilveren voorwerpen, oude munten en kalligrafie.
Het is een interessant museum, maar we hebben alles wel binnen het uur gezien.

Rond 16:00 uur zijn we weer terug bij het hotel om te douchen – koffers pakken want deze worden rond 22:30 uur opgehaald voor de vlucht naar Shanghai morgen, zodat alles als groep kan worden ingecheckt.

We hebben met Janet – Benny – Hendrik Jan – Adri - Rose en Mark afgesproken om naar de Sound en Lightshow te gaan in het centrum van Xian. Vooraf willen nog iets gaan eten en we willen dan ook met de taxi naar het centrum gaan. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Omdat we met z’n achten zijn gaan we met 2 taxi’s – de eerste taxi aanhouden lukt nog wel – maar de tweede wordt toch wel een probleem, ook voor het personeel van het hotel. Alle taxi’s rijden door. Maar uiteindelijk na 10 minuten is het dan toch gelukt en zijn we op weg naar het centrum en zien we de anderen van de eerste taxi al wachten. Het ritje kost 12,8 Yuan.

Dan op zoek naar een restaurant, en dat moeten we ook nog leren wat we zien niets wat lijkt op een restaurant. Nu horen we later dat veel restaurants op een 1e of 2e verdieping zitten, want we zien ook geen uithang- of reclameborden. Maar na ’n half uurtje zoeken hebben toch nog iets gevonden, en achteraf een goede keus. We krijgen een boek met allerlei foto’s en kunnen hieruit kiezen. Sommige gerechten zijn heerlijk, anderen weer erg pittig of smaken nergens naar. Totale kosten voor dit gezellige etentje voor 8 personen inclusief drank en fooi is 400 Yuan – dus omgerekend EUR 5,- per persoon.

116Rond 20:30 uur staan we weer buiten en de benauwdheid overvalt ons weer en de temperatuur is nog zeker 35°.
Bij het plein aangekomen blijkt dat we niet de enigen zijn die komen kijken want het ziet zwart van de mensen en we kunnen dan ook weinig zien van de show. Doordat het zo heet is zijn er veel kinderen aan het spelen met alle waterstralen om zo een beetje verkoeling te krijgen. Het hele spektakel heeft ongeveer 30 minuten geduurd.

Na de show gaan we weer terug naar het hotel en de eerste taxi hebben we weer gelijk gevonden maar de tweede wordt wederom een probleem. Veel lege taxi’s rijden langs, maar we zijn niet de enigen, die staan te wachten. Er zijn ook veel Chinezen, die proberen een taxi te vinden. Toch heeft het ook weer zeker 10 minuten geduurd alvorens wij in een taxi konden stappen.

De buitentemperatuur blijft er hoog en iedereen is dan ook helemaal nat van het zweten.  Gelukkig kunnen we goed slapen.

Vrijdag 30 juli 2010 – dag 07
Xian - Shanghai

08:30 uur vertrek naar het vliegveld. De rit duurt ongeveer 1 uur. De koffers zijn gisteren opgehaald en als groep ingecheckt. Dick heeft gezorgd voor een voorraaddoos, waarin we nog onze toilettassen en/of andere vloeistoffen kunnen deponeren, zodat ook deze doos als bagage kan worden ingecheckt. Aangezien de regels voor handbagage in China erg streng zijn mogen er ook geen lucifers en aanstekers mee het vliegtuig in en moet ook elke keer alles woorden ingeleverd of men moet toch weer proberen de security te slim af te zijn, dat lukt sommigen steeds opnieuw.
Boarden om 10:20 uur en het vliegtuig vertrekt om 11:00 uur voor een vlucht van 2 uur.
117
In Shanghai moeten Harry, Miep en ik even een sanitaire stop maken en wanneer wij het toilet verlaten zien wij niemand meer van onze groep, dus we lopen maar door richting aankomsthal. We weten dat Dick heeft gezegd dat we onze koffers pas weer terug zullen zien als we in het hotel zijn dus we hoeven dus niet naar de bagageband te lopen. We wachten in de aankomsthal maar zien helemaal niemand. Het programma gaat verder met de Maglevtrein en volgens de borden moet iedereen dan langs het punt waar we nu staan te wachten, nl. bij de informatiebalie. We proberen Dick te bellen op z’n mobiel, maar deze staat nog op z’n voicemail, dan proberen we de zus van Miep te bellen en zij neemt gelukkig wel gelijk de telefoon op en zegt dat iedereen staat te wachten bij de bagageband. Alles blijkt te berusten op een misverstand / communicatiefoutje tussen Dick en de hele groep, omdat achteraf iedereen dacht dat de koffers gelijk naar het hotel zouden gaan. Och, ’n klein foutje kan gebeuren maar iedereen houdt ons voortaan in de gaten en gaat niet meer zonder ons weg.

Onze Chinese gids, Barbera, staat ons op te wachten en zij spreekt erg goed Engels. We moeten met onze bagage naar het parkeerterrein om deze af te geven bij ’n busje en deze gaat nu verder naar het hotel.

We lopen nu naar de vertrekhal van de Maglevtrein. Dit is een magneetzweeftrein, sinds 2002 in gebruik, en met een snelheid van max. 431 km/uur legt deze trein binnen 8 minuten een traject van 32 km af. Iedereen maakt constant foto’s van de oplopende snelheidsmeter.
Wanneer je naar buiten kijkt heb je niet het idee dat je zo hard gaat, mede doordat de trein zweeft en dus ook geen geluid maakt.

Hierna gaan we met de bus naar het ‘Urban Planning Exhibition Hall’, waar we een maquette van Shanghai kunnen zien.

Rond 16:30 uur komen we bij Hotel Liangan aan. Dit hotel ligt een in Hutong wijk, die omgeven is met rode doeken, waarop staat vermeld dat deze wijk binnen niet al te lange tijd zal verdwijnen ten behoeve van nieuwbouw.

We hebben weer een enorme zit- slaapkamer met 2 TV’s, een groot kingsize bed – een groot bureau, dus een luxe kamer.

Bijna iedereen van de groep krijgt ’n uur om zich op te frissen alvorens ze gaan dineren om daarna naar een show met acrobatiek te gaan. De voorstelling moet geweldig zijn geweest, iedereen heeft hiervan genoten. Wij hebben zin een in rustige avond en hebben dan ook iets gegeten bij het hotel en daarna een wandeling gemaakt langs verschillende winkels en gelijk nog wat bier – cola en whisky gekocht. De avondtemperatuur is nog zeker 30° met een klein windje – dus nog warmer als gisteravond maar wel aangenamer.

 Verder naar week 2

Terug naar index